Kontakt oss Vårt Team  
 

Startside
Produkter
Coaching
Human Resorces
Organisering
Teambuilding
Endringsledelse

 

Coaching

 

Filosofi
Definisjon
Historikk
Intensjon
Sitater

   

Coaching er historisk sett et nytt begrep innen norsk næringsliv. Det finnes ingen god betegnelse på norsk for coach. Det nærmeste vi kommer, er samtalepartner, trener, og inspirator, men heller ikke disse betegnelsene er helt dekkende (M.E.Berg, 2002). Begrepet coaching kommer av ordet ”Coach,” som er et ord for gammeldags hestevogn.”Coach” er også brukt som ord for ”trener” (idrett og næringsliv). Selve ordet ”Coach” betyr å komme seg fra et sted til et annet.

I moderne sammenheng oppsto begrepet coaching etter at Timothy Gallwey i 1975 ga ut boken The Inner Game of Tennis. Han var en av de første som fokuserte på den mentale prosessen til utøveren. Han uttalte, relatert til tennis, at den største motstanderen ikke var på den andre siden av nettet, men den satt i eget hode! Ved å hjelpe utøveren til å se sine mentale barrierer, ble prestasjonen hans bedre (A.E. Schüssel 2000).

Denne tenkingen spredte seg etter hvert til næringslivet, og på 60tallet gjorde eksterne coacher sitt inntog i amerikanske bedrifter.

I løpet av 1970-80 tallet har coaching hovedsakelig blitt brukt som et samtalemiljø for ledere som ikke fungerte optimalt. I dag har intern coaching blitt mer vanlig, og brukes i arbeidssituasjoner som et verktøy, uten at det nødvendigvis er noen kriser i organisasjonen.

I USA ble coaching etablert som en egen profesjon for mer en 13 år siden. Internasjonal Coach Federation (CTI) anslår at det finnes 10.000 coachere i USA pr. i dag. For å sikre et godt faglig nivå og således optimal utvikling av

Coaching -profesjonen, arbeides det i USA for å få til et offentlig krav om sertifisering av coachere, The Coach Training Institute (CTI) og Coach University. I tillegg organiseres det opplæring av ledere i coaching. For å kunne oppnå tittelen sertifisert personlig og profesjonell coach (CPPC) i Norge, må trinnene i CTI`s utdannelsesprogram gjennomføres. I USA regnes CTI som et av verdens ledende coaching institutter og er anerkjent av International Coach Federaton (ICF). Norge kan kursene for eksempel gjennomføres via Start Now Coaching. http://www.startnowcoaching.com/

 

 
 
   

Copyright © 2004 [Endringsagentene DA]